Kde jste: Recepty

Nákupní košík

Přihlásit se

Nákupní košík:
0 položek
0.00 Kč

Další produkty

K Ř E N

Je již dlouhá léta známo, že křen je zdravý, chutný a neodmyslitelný k použití v naší tradiční české kuchyni. Také se ví, že křen obsahuje velké množství vitamínu C.
Novinkou je ovšem to, že tato oblíbená pochutina je nyní čerstvě nastrouhána a připravena ve sklenici o obsahu 212 ml a kbelíku 1180 ml nebo 2300 ml. Ošetření 95% obsahu podílu čerstvého křenu je provedeno tak, aby žádná z jeho hodnot neutrpěla na kvalitě. Tím je čerstvě nastrouhaný křen upotřebitelný v našich kuchyních při vaření a jiných úpravách pokrmů. Díky dosažené dlouhodobé trvanlivosti je vždy po ruce právě ve chvíli, když máte na čerstvý strouhaný křen právě chuť. Náš výrobek šetří čas, práce spojené s loupáním, čištěním a strouháním a propůjčuje tak připravovaným pokrmům koření a temperament.
Křen se podává k vařenému, grilovanému nebo uzenému masu, k šunce a párkům. Výborný je do omáček, na studené mísy nebo jen k jemnému ochucení pokrmů. Variace s brusinkami se obzvláŠtě hodí k sýrům a divočině. Extra jemný smetanový křen lahodí například s rybami nebo do pomazánek. Ostrost čerstvého strouhaného křenu vhání slzy do očí i po pěti měsících! Tak dlouho Vám vydrží v chladnu při teplotě +2 až +8°C v případě, že ho nespotřebujete dřív!

KVETOUCÍ ČAJE

Kvetoucí čaje se vyrábí z ručně svazovaných lístků zeleného čaje. Jeho výběrové lístky tvoří základ čajového poupěte, ve kterém se uvnitř skrývají barevné květy bylinek.
Čajové poupě vložíme do konvice, zalijeme vodou a můžeme obdivovat postupně se rozvíjející čajové poupě. Vizuální zážitek završuje lahodná chuť čaje s blahodárnými účinky.
Kvetoucí čaj je vícenálevový.

SIRUP PROTI NACHLAZENÍ

Budete potřebovat: 100 g nastrouhaného křenu, 200 ml převařené, ale vychlazené vody, 100 g medu.
Křen zalijte vodou a po půl hodině sceďte přes plátno - to důkladně vymačkejte. Tekutinu smíchejte s medem.
Uchovávejte v chladu a temnu v malých lahvičkách. Při potížích užívejte 3x denně lžičku.

Vaječný salát s křenem

8 vařených vajec přelijeme zálivkou:
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce kečupu
- mletá paprika
- 2 lžičky octa
- 1-2 lžičky strouhaného křenu
- cukr
- sůl

Bomba celer - křen

V osolené vodě podusíme do poloměkka dva malé celery na plátky nakrájené. Jakmile vychladnou,pokrájíme je na kostičky a vložíme do mísy. Mezitím si připravíme zálivku:
- šálek smetany
- šťáva z celého citronu
- 1 pol. lžíce francouzské hořčice
- 1 lžička cukru
- 2 pol. lžíce oleje. Vše ušleháme a vmícháme hojně čerstvě nastrouhaného křenu. Zalijeme celer - vychladíme a dle chuti dosolíme.

Kuře na křenu

Asi 1/2 kg kuřecích prsních řízků nakrájíme na nudličky a na lžíci oleje zprudka ze všech stran opečeme, přidáme lžíci másla, lžíci strouhaného křenu ( můžeme i víc - podle chuti ), asi 5 lžic mléka, promícháme, podusíme a podle chuti osolíme a opepříme.

Sýrová rolka křenová

Suroviny: 0,45 kg sýru eidamu
3 balení sýru lučina
50 g másla
2 lžíce našeho čerstvě strouhaného křenu
150 g šunky
30 g kapie
sůl
Máslo vyšleháme, přidáme lučinu, sůl, křen a vše promícháme. Eidam rozkrájíme na 3 pláty. Každý díl samostatně zabalíme do mikrotenového sáčku, zavážeme a vložíme do horké vody. Necháme roztavit do vláčného stavu. Roztavený sýr vlijeme na alobal a vyválíme na obdélníkovou placku. Do poloviny placky poklademe plátky šunky, potřeme našlehaným křenovým sýrem, položíme proužky kapie a pevně zabalíme. Srolovaný sýr dáme do ledničky ztuhnout.

Dobrou chuť!